Począwszy od 2006 każda firma, która do profilu swej działalności włącza obrót żywnością, jest zobowiązana do opracowania oraz wdrożenia zasad HACCP. Są to procedury, które dotyczą zarządzania bezpieczeństwem produkowanej i dystrybuowanej żywności, kontrolowania jej pod kątem możliwości wystąpienia zagrożeń zatruciami oraz metod ich eliminowania. System HACCP dla kawiarni, restauracji, piekarni, cukierni i wszystkich pozostałych producentów i dystrybutorów żywności ma za zadanie chronić ludzkie zdrowie i życie przed skutkami pokarmowych zatruć.
HACCP dla kawiarni
Kawiarnie, podobnie jak wiele innych placówek zamkniętego i otwartego żywienia zbiorowego, muszą opierać swą działalność na wdrożonych procedurach bezpiecznego obrotu żywnością. HACCP dla kawiarni powinny uwzględniać przede wszystkim krytyczne miejsca, w których może dojść do skażenia produktów żywnościowych i w efekcie do pokarmowych zatruć, a także możliwości eliminowania lub przynajmniej ograniczenia ich skutków. Opracowanie niezbędnych procedur w formie, którą zaakceptują instytucje kontrolne, nie zawsze jest proste, dlatego warto skorzystać z usług profesjonalistów, na przykład firmy HACCP online. Jest to platforma, która fachowo świadczy usługi szkoleniowe oraz pomoc w zakresie opracowywania niezbędnej dokumentacji.